.δ.
 
 

.

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ


 

17ο Διεθνές Συνέδριο επί της Ορθοδόξου Πνευματικότητος. Μονή Bose,
9-12 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Μιά αθόρυβη αλλά πολύ ουσιαστική κίνηση προσέγγισης της Δύσης προς την Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση και πνευματικότητα, συντελείται τα τελευταία χρόνια στο πνευματικό κέντρο Boze (Μπόζε) της Β.Ιταλίας.

Ήδη, τον παρελθόντα Σεπτέμβριο 2009, πραγματοποιήθηκε η 17η συνάντηση μελέτης πτυχών της Ορθοδόξου πνευματικότητος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που παρατίθεται.

Συμμετείχαν 150 Σύνεδροι υψηλού θεολογικού επιπέδου, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις Ορθοδόξων Θεολόγων και Κληρικών, μεταξύ των οποίων συγκατελέγετο και ο Καθηγούμενος της Μονής Πετράκη Αρχιμ.Ιάκωβος Μπιζαούρτης (βλ.Ομιλία).

«Αισθανθήκαμε την ευθύνη μας ως ορθοδόξων κληρικών έναντι της ανθρωπότητος, καθώς κατέχουμε τον θησαυρό της πατερικής παραδόσεως», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους Συνέδρους.

Παραθέτουμε και πίνακα των θεμάτων των τελευταίων ετών, τα οποία εκδίδονται ως Πρακτικά στην Ιταλική. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
2008: Η πνευματική πατρότητα στην Ορθόδοξη Παράδοση.
2007: Ο Μεταμορφωθείς Ιησούς Χριστός μέσα στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα.
2006: Ο Νικόλαος Καβάσιλας και η Θεία Λειτουργία.
2005: Ο Ανδρέας Ρούμπλιεφ και η Ρωσική Εικόνα.
2004: Η προσευχή του Ιησού. κοκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο εκ των Ομιλητών Ορθόδοξος Καθηγ. Andrew Louth, Durham και ο μοναχός Νικόλαος της Ορθοδόξου Μονής Μεγ.Αντωνίου, Saint Laurent en Royans μεταφράζουν συστηματικά ορθόδοξα πατερικά κείμενα στις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.