.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 


ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ (4η Δεκεμβρίου)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΠΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το θεολογικό του έργο εναντίον της αιρέσεως των εικονοκλαστών και ως μέγας υμνογράφος. Το έργο του αποτελεί τη βάση για τη στήριξη της Ορθοδοξίας και του χάρισε αιώνια δόξα.
Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντος Ισαύρου (716) και του γιού του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου (741).
Καταγόταν από τη Δαμασκό από Αραβική χριστιανική οικογένεια και έτυχε επιμελημένης αγωγής από το πατέρα του Σέργιο, που ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ του Α'.
Δάσκαλός του ήταν ένας πολυμαθής Σικελός μοναχός ονομαζόμενος Κοσμάς Ασηκρήτις, που τον είδε ο Σέργιος να πωλείται σαν δούλος και τον ρώτησε γιατί αφού είναι μοναχός κλαίει, έλαβε την απάντηση ότι θα πάνε χαμένες όλες οι τεράστιες σπουδές του στις επιστήμες της εποχής. Έτσι αποφάσισε και τον αγόρασε ο Σέργιος με τον όρο να μεταφέρει όλες τις γνώσεις του στο γιό του Ιωάννη και τον συνανάτροφό του Κοσμά (τον μελωδό, επίσκοπο Μαϊουμά). Πράγματι έλαβαν και οι δύο τέτοια τεράστια μόρφωση από όλες τις επιστήμες που ξεπέρασαν το δάσκαλό τους και είναι και οι δύο μεγάλες μορφές της χριστιανοσύνης.
Όταν πέθανε ο Σέργιος αναγκάσθηκε ο Ιωάννης να αναλάβει ως πρωτοσύμβουλος του χαλίφη Βελιδά (715). Αλλά αργότερα όταν ανέλαβε ο χαλίφης Ομάρ Β' την εξουσία κίνησε διωγμό κατά των χριστιανών και έτσι έφυγε ο Ιωάννης μαζί με τον θετό αδελφό του Κοσμά στα Ιεροσόλυμα.
Εκεί ο Ιωάννης έγινε μοναχός στη περίφημη Μονή του αγίου Σάββα, όπου έμεινε εκεί σέ όλη του τη ζωή. Στην αρχή παραδόθηκε στον προεστώτα της μονής σε ένα μεγάλο και σοφό γέροντα και διδάχθηκε την υπακοή, αλλά προστάχθηκε να μη ψάλλει ποτέ. Όμως η υπεραγία Θεοτόκος φάνηκε σε όραμα στον γέροντά του και του είπε να τον αφήσει να συγγράψει ύμνους σε δόξα του από αυτήν γεννηθέντος ασπόρως Χριστού, σε καύχημα και χαρά των Χριστιανών που χρωστούν να δοξολογούν τη Θεοτόκο. Με αυτό το τρόπο ο άγιος συνέγραψε πολλούς ύμνους ίδιαίτερα μάλιστα όταν έλαβε πολλή βοήθεια από τη Παναγία όταν την αδίκως κοπείσα χείρα του την αποκατέστησε με την μεγάλη της δύναμη. (βλέπε κάτω την εικόνα που προσέφερε ο Άγιος από ευγνωμοσύνη). Επίσης συνέγραψε πολλά συγγράμματα στα οποία βρίσκεται λύση για κάθε θεολογική απορία.
Στο διωγμό κατά των εικόνων εξαπέλυσε τρεις γνωστούς λόγους κατά του ασεβούς αυτοκράτορα Λέοντος του Ισαύρου που τον καταθορύβησε. Διετύπωσε την θέση της Ορθοδοξίας ότι η προσκύνηση των Εικόνων μεταβαίνει στο πρωτότυπο, δεν προσκυνούμε την ύλη, αλλά σεβόμαστε την ύλη μέσω της οποίας επεξεργάσθηκε η σωτηρία μας δια της ενανθρωπίσεως του Χριστού.
Κατανάλωσε όλη τη ζωή του σε δόξα της Εκκλησίας μας και έζησε με οσιότητα 104 χρόνια. Κοιμήθηκε το 749..


Η ΕΙΚΟΝΑ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ"
ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΙΟΥ
(ΣΕΡΒΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ) ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ