ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Θαυμακού π. Ιάκωβος Μπιζαούρτης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1972 από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κυρό Αθηναγόρα εις τον Καθεδρικόν Ναόν Αγίας Σοφίας Λονδίνου.
Υπηρέτησε εις διαφόρους κοινότητας του Λονδίνου ως Εφημέριος και Διευθυντής των Ελληνικών Σχολείων.
Ανέπτυξεν αξιόλογον ποιμαντικήν δραστηριότητα και έτυχε τιμητικής διακρίσεως υπό της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων δια της απονομής του παρασήμου (Σταυρού των Θυατείρων) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Υπηρέτησεν επί πενταετίαν ως εκπαιδευτικός εις το Λύκειον Ζακύνθου και εις το 10ον Λύκειον Αθηνών.Παραλλήλως υπηρέτησεν ως ιεροκήρυξ και εν συνεχεία ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναόύ Ζακύνθου όπου και ανέπτυξεν αξιόλογον ποιμαντικήν δραστηριότητα.
Εμφορούμενος υπό ιεραποστολικών αισθημάτων υπηρέτησεν εις το Θεραπευτήριον «Ευαγγελισμός» επί εξαετίαν. Από του έτους 1988 διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, όπου έχει επιδείξει σημαντικό έργο τόσο εις το ποιμαντικό, κηρυκτικό και λατρευτικό τομέα, όσο και εις τον φιλανθρωπικό, αλλά και εις τα έργα ανακαινίσεως και συντηρήσεως του Ιερού Ναού.
Επί σειρά ετών ήτο Α' Σύμβουλος εις το Ηγουμενοσυμβούλιον της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ενώ από της 3-12-2003 είναι εκλεγμένος Ηγούμενος αυτής. Από της αναλήψεως των καθηκόντων του επεδόθη εις αόκνους προσπαθείας δια την εύρρυθμον λειτουργίαν αυτής, την διοικητικήν και ποιμαντικήν ανέλιξίν της, την οργάνωσιν του αρχείου, την ανακαίνισιν του Καθολικού καθώς και των Μετοχίων αυτής. Καθιέρωσεν κατά μήνα Ιερά Αγρυπνία, Σύναξη και Τράπεζα των εγκαταβιούντων αδελφών, ετήσια Γενική Σύναξη απάντων των αδελφών της Μονής (ημερίδα) με θέματα αφορώντα την διακονία των ιερομονάχων εις τας ενορίας.
Εξέδωκεν κατατοπιστικά φυλλάδια με το ιστορικόν της Μονής, τις δωρεές της και ωμίλησεν
1. εις την μεγάλην Αίθουσα του Δήμου Αθηναίων όπου και έλαβε δια την προσφοράν της Μονής, Μετάλλιον του Δήμου.
2. Εις την αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών ωμίλησε δια την συμβολήν της Μονής στην ανάπτυξη της νέας πρωτευούσης.
3. Εις την μεγάλην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας για την προσφορά της Μονής εις την εκκλησία και το Έθνος.
4. Εις τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός για την προσφορά της Μονής στη Παιδεία και έλαβε το Χρυσούν Μετάλλιον του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Ετιμήθη από το Δήμο Αθηναίων για τη προσφορά της Μονής και την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Εξέδωκεν 12 τεύχη των ομιλιών του κατά τας αγρυπνίας.
Από του έτους 1996 διετέλεσε Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Κατά την άσκησιν των καθηκόντων του εις την υπηρεσίαν αυτήν έχει επιδείξει διοικητική ικανότητα. Οργάνωσε το Γραφείο Προσωπικού βάσει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, αναβάθμισε αυτό και ανέδειξε το αξιόλογον αρχείον των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στις 9.1.2009 παρητήθη αυτής της διακονίας και του ανετέθη δια της υπ' αριθμ. 83 Αποφάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β' η εποπτεία των Ιερών Μονών και Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στο διάστημα των 12 ετών της ηγουμενίας του έκειρε 35 αδελφούς.
Την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 χειροτονήθηκε επίσκοπος Θαυμακού, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β'.