.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

 

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΠΑ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΛΑΝΑΣ

Γεννήθηκε στη Νάξο το 1851 από τον Ιωάννη Πλανά και την Αυγούστα Μελισσουργού. Από μικρός αφιερώθηκε στην υπηρεσία της Εκκλησίας παρευρίσκετο στο Ιερό και αγρυπνούσε στις ακολουθίες. Επίσης από μικρός διεκρίνετο για τη φιλανθρωπία του, αφού έδινε και το ψωμί του στα άλλα φτωχά παιδιά του χωριού του. Νυμφεύθηκε την Ελένη Προβελεγγίου από τα Κύθηρα και το 1880 απέκτησε τέκνο τον Ιωάννη. Όμως σύντομα η γυναίκα του κοιμήθηκε.
Χειροτονήθηκε διάκος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Πλάκα όπου λειτούργησε για λίγο και κατόπιν πήγε στον Άγιο Παντελεήμονα στη Καλλιρρόη. Αναγκάσθηκε να φύγει από εκεί και κατέληξε στον σημερινό Άγιο Ιωάννη επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Νέο Κόσμο, όπου σώζεται και το ναϊδριο.
Εδώ υπηρέτησε για πενήντα χρόνια. Οι λειτουργίες του διαρκούσαν πολλές ώρες, ήταν ευλαβέστατος και ότι δελτάρια με ονόματα του έδιναν να διαβάσει, ποτέ δεν τα πετούσε, αλλά κρυφά τα πιό παλιά του τα πέταγαν τρίτοι για να μή κουράζεται. Ποτέ δεν πήγαινε με χρήματα σπίτι του, διότι τα έδινε καθ' οδό σε φτωχούς ενώ εκείνος ζούσε λιτά. Παροιμιώδεις ήταν οι ολονυκτίες του μαζί με ψάλτη του άγιο των γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη καθώς και Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Επίσης αγρυπνίες κάνανε σε πολλά εκκλησάκια των Αθηνών όπως στο ναϊδριο του Αγίου Ελισσαίου στο Μοναστηράκι, όπου σήμερα αναστηλώθηκε και στους Τρείς Ιεράρχες στο Παγκράτι.
Χαρακτηριστικό του κυρίως γνώρισμα ήταν η ταπείνωση και η αγάπη του στη τέλεση όλων των ακολουθιών της Εκκλησίας καθημερινά. Η φήμη του έφθασε μέχρι τα ανάκτορα που τον τιμούσαν. Γενικά η ζωή του υπήρξε ως του καλού Σαμαρείτη με πολλές αγαθοεργίες και μάλιστα με πολλά θαύματα.
Κοιμήθηκε στις 2 Μαρτίου το 1932 στην Αθήνα και τον έθαψαν μπροστά στο ναϊδριο που υπηρέτησε πιστά τόσα χρόνια.
Αγιοποιήθηκε το 1992 και στο νέο μεγάλο Ναό, του Αγίου Ιωάννη, θησαυρίζεται το άγιο λείψανό του.