.δ.
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
Μετόχιον της Μονής Πετράκη

Το ιστορικό αυτό Βυζαντινό Μοναστηράκι βρίσκεται σε υψόμετρο 545 μ. σε μια ήσυχη πλαγιά του Υμηττού, απ’ όπου αντικρύζετε φαντασμαγορικά το Κέντρο της Αθήνας και τα Δυτικά Προάστειά της.

Χτίσθηκε κατά την παράδοση από Μητροπολίτη Αθηνών ονόματι Αστέριο (Ε΄αι.μΧ;), στον οποίο και οφείλει το ονομά του. Οι Επισκοπικοί Κατάλογοι, βέβαια, των Αθηνών δεν αναφέρουν τέτοιο όνομα (μολονότι παρουσιάζουν και αρκετά κενά), γι’αυτό είναι προτιμότερο να απόδώσουμε αλλού την ονομασία: Εδώ μόνασε γύρω στα 920 μΧ ο Οσ. Λουκας ο «εκ Στειρίου» (στη συνέχεια ίδρυσε την περίφημη Μονή Οσ. Λουκά Λεβαδείας - 7 Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του). Έτσι ο λαός έλεγε: «Η Μονή του εκ Στειρίου». Και κατά παραφθορά δε, «η Μονή Αστερίου».

Ανάγεται στον 10ο αιώνα, με τον φρουριακού τύπου περίβολο, το Καθολικό και δύο της πτέρυγες να σώζονται. Λίγο πιο κάτω από τη Μονή, βλέπουμε και τον ερειπωμένο βυζαντινό Πύργο της Ανθούσας.

Το Μοναστηράκι αυτό έχει ανατεθεί από την Ι.Αρχιεπισκοπή στη λειτουργική μέριμνα της Μονης Πετράκη (τηλ.721 24 02 & 723 61 83), και ήταν, μάλιστα, επανδρωμένο με μοναχούς της μέχρι το 1960. Σήμερα λειτουργείται σε αραιά διαστήματα, ιδίως από Άνοιξη έως Φθινόπωρο, που ο καιρός είναι ήπιος. Παράλληλα, και εποπτευέται από την 1η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (Πολυγνώτου 2 τηλ. 321 35 71 & 321 72 32).

Είναι αφιερωμένο, όπως η Μονή Πετράκη, στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Οι εσωτερικές επιφάνειες του Ναού φέ-ρουν τοιχογραφίες του 16ου αι. μολονότι μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος από αυτές, όπως κατέστρεψε και τα ξύλινα δοκάρια, που «έδεναν» το ύψος του κτίσματος.

Η γύρω περιοχή είναι προστατευόμενη για τη φυσική ομορφιά της (Οικολογικό Πάρκο), αφού η Φιλοδασική Εταιρία, από το το 1945 ακόμη, φύτεψε πάνω από 3.000.000 δενδρύλια σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, και ονομάζεται «Αισθητικό Δάσος Καισαριανής». Πάνω από το Αναψυκτήριο της «Καλοπούλας» υπάρχει αναθηματική στήλη προς τιμήν της Προέδρου της Φιλοδασικής Καίτης Κυριαζή-Αργυροπούλου (ο σύζυγός της Αλέξανδρος Γάτος-Αργυρόπουλος ήταν Πρέσβυς), που ηταν η επικεφαλής αυτής της αναδάσωσης.

Τα αισθήματα δέους και γαλήνης μέσα σ’αυτόν τον ειδυλλιακό και συνάμα κατανυκτικό χώρο, μας εμπνέουν στο να διατηρούμε το Μνημείο και όλο το φυσικό περιβάλλον στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η ευλογία και προστασία των Αρχαγγέλων ας είναι πάντα μαζί σας.