.δ.
 
 

.ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ


ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (21η)

 


ΟΣΙΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝ Ο Μέγας

Γεννήθηκε στην πόλη Θαβαθά κοντά στη Γάζα το 333 μ.Χ. στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου, από γονείς πλούσιους ειδωλολάτρες. Έτσι τον έστειλαν να σπουδάσει στην Αλεξάνδρεια. Εκεί ο Ιλαρίων γνώρισε το χριστιανισμό και βαπτίσθηκε. Πήγε στην έρημο όπου γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο και έμεινε αρκετό χρόνο κοντά του. Έγινε μιμητής του μεγάλου αυτού ασκητού και όταν πέθαναν οι γονείς του, πήγε στη πατρίδα του και μοίρασε όλη τη περιουσία του στους φτωχούς. Κατόπιν αναχώρησε στην αγαπημένη του έρημο χωρίς καμμιά πλέον κοσμική φροντίδα.
Έζησε με υπερβολική άσκηση και έλαβε από το Θεό το θαυματουργικό χάρισμα. Κοιμήθηκε σε ηλικία ογδόντα χρονών.


Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ του Θαυματουργού.


Γεννήθηκε το 1020 στη Νίκαια της Βιθυνίας από ευσεβεστάτους γονείς, τον Θεόδωρο και την Άννα. Έλαβε αξιοσημείωτη μόρφωση, ήταν ευφυής, δυναμικός δραστήριος, τολμηρός, αλλά και ευσεβής και χρηστός χαρακτήρας. Από νεαρός ακόμα ανατράφηκε στη μοναχική ζωή και μετά τις σπουδές του έγινε μοναχός μετονομασθείς από Ιωάννης σε Χριστόδουλο.
Είναι ο ιδρυτής της περίφημης Ιεράς Μονής στη Πάτμο που κτίσθηκε με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118) όπου και μόνασε.
Οι επιδρομές όμως των Αράβων πειρατών, τον ανάγκασαν να φύγει και να πάει στην Εύβοια όπου έμεινε για περίπου επτά χρόνια, όπου και κοιμήθηκε.
Αργότερα το ιερό του λείψανο μετακομίσθηκε στην Ιερά Μονή της Πάτμου, όπου θησαυρίζεται μέχρι σήμερα.
Εκτός της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του, ο Άγιος εορτάζεται και στις 16 Μαρτίου.