.δ.
 
 

.

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ


 

Σύναξις και Ημερίδα για τους αδελφούς
και πατέρας της Μονής 

ΣΥΝΑΞΙΣ 2009

Σύναξη της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη 2010

Πραγματοποιήθηκε και εφέτος η ετήσια Σύναξη της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, η οποία έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιείται ως Ημερίδα κατά την Δ’ Εβδομάδα των Νηστειών, εξ αφορμής της μνήμης του πνευματεμφόρου Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, συγγραφέως της Κλίμακος.

Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Μονής με την παρουσία των πλείστων ιερομονάχων και μοναχών της αδελφότητος.

Αμέσως κατόπιν, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο ομιλητής της ημέρας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Η Θεολογία του Αγίου Διαδόχου Φωτικής». Η εμπεριστατωμένη εισήγηση, η οποία προσφέρθηκε με εξαιρετικά γλαφυρό ύφος και αξιόλογο θεολογικό βάθος, έδωσε το έναυσμα για συμπροβληματισμό και συζήτηση των πατέρων της Μονής πάνω σε θέματα της σημερινής εποχής με βάση τη Θεολογία των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας.

Άλλωστε σκοπός της ετήσιας αυτής σύναξης της Μοναστικής Αδελφότητος, είναι η συζήτηση τοιούτων θεολογικών και επικαίρων κοινωνικών ζητημάτων, η οποία και ενημερώνει τους Πατέρας και καλλιεργεί έτι μάλλον θεολογική εμβρίθεια και ορθόδοξο πνευματικότητα. Αφ’ ετέρου δίνει την ευκαιρία σ’αυτούς να καταπαύουν επ’ολίγον από τις ποιμαντικές δραστηριότητές τους και να συναντώνται επί το αυτό, επιβεβαιώνοντας δεσμούς πνευματικής οικειότητος και εν Χριστώ αγάπης αυτών, ως αδελφών της ιστορικής και σεβασμίας Μονής, εις την οποίαν εκάρησαν και αφιερώθηκαν εις τον Θεόν και την Αγίαν Εκκλησίαν Του. Όπως είναι δε φυσικό, επιτυγχάνεται δι’ όλων αυτών των μέσων «αναζωπύρωσις» του χαρίσματος και αναθέρμανση του ζήλου και γενικότερα πνευματική αναζωογόνηση των στελεχών αυτών της τοπικής Εκκλησίας.

Η καθιέρωση της συνάξεως αυτής έγινε από τον σημερινό ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μπιζαούρτη, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε τα ηνία της Μονής, ο οποίος με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία του και προσφορά του στο μοναχικό βίο και στην πνευματική ζωή, είναι δε ολοφάνερα τα πνευματικά αποτελέσματα, ως άνθηση και ακμή της Μονής τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα μελών, τα οποία υπεγράμμισε και ο Θεοφιλέστατος ομιλητής ως εξωτερικός παρατηρητής. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των Πατέρων έδωσαν το «παρών» στην Σύναξη αυτή και συμμετείχον ενεργώς στον διάλογο, παρεκάθησαν δε εν συνεχεία στην μοναστηριακή τράπεζα μέσα εις ατμόσφαιραν ιδιαιτέρας ψυχικής θερμότητος και ειλικρινούς οικειότητος.

Ο εκ των αδελφών της Μονής, Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Αβραμιώτης εξεπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.Ιερώνυμο και μετέφερε εκ μέρους του την ευαρέσκεια και την αρχιερατική του ευλογία. Με την φήμη δε του Μακαριωτάτου έκλεισε και η εφετινή Ημερίδα.

βλ.& http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1865