.δ.
 
 

.

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ


 

ΚΟΥΡΕΣ - ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ


 

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ

2008 Ιανουαρίου 3, Πέμπτη. Εκάρη ο Ευστάθιος Βακαλάκης, λαβών το όνομα Πλάτων. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Ναόν Αγ.Δημητρίου Αμπελοκήπων υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού.

2007 Δεκεμβρίου 15, Σάββατον. Εκάρη ο Γεώργιος Κουτσόπουλος, λαβών το όνομα Γεννάδιος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Ναόν Αγ.Νικολάου Πευκακίων, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βελεστίνου Δαμασκηνού.

2007 Οκτωβρίου 22, Δευτέρα. Εκάρη ο Μηνας Γασπαράτος, λαβών το όνομα Θεολόγος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Ναόν Αγ.Δημητρίου Αμπελοκήπων υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού.

2007 Σεπτεμβρίου 2, Κυριακή. Εκάρη ο Ανδρέας Αργυρόπουλος, λαβών το όνομα Ιώβ. Η κουρά ετελέσθη εις το Μετόχιον της Μονής εν Κοκκιναρά, όπου και εγκατεβίωσε. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις το ως άνω Μετόχιον υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού.

2007 Αυγούστου 11, Σάββατον. Εκάρη ο Νικόλαος Δοντας, λαβών το όνομα Νεόφυτος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Μητροπ.Ναόν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης Θεοκλήτου.

2007 Ιουλίου 21, Σάββατον. Εκάρη ο Βασίλειος Σωμαράκης, λαβών το όνομα Σεβαστιανός. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Μητροπ.Ναόν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου.

2006 Σεπτεμβρίου 2, Σάββατον. Εκάρη ο Ανδρέας Παπαποστόλου, λαβών το όνομα Χρύσανθος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Ι.Ναόν Αγ.Γεωργίου Χαλανδρίου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννου.


2005 Δεκέμβριος 18, Κυριακή. Εκάρη ο Ανδρέας Αμανατίδης, λαβών το όνομα Παρθένιος. Χειροτονία εις διάκονον την 19ην Μαρτίου 2006, εις Μητροπολ.Ναόν Αγ.Τριάδος Πειραιώς, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστοδούλου, τη αυτή ημέρα με την Ενθρόνισιν του Μητροπ.πΕιραιώς Σεραφείμ.

2005 Ιανουαρίου 30, Κυριακή. Εκάρη ο Δημήτριος Κιούσης, λαβών το όνομα Δωρόθεος. Χειροτονία εις διάκονον την 26ην Μαρτίου 2006 εις τον Ι.Ναόν Αγ.Νικολάου Καλλιθέας υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστοδούλου.

2005 Ιανουάριος 29, Σάββατον. Εκάρη ο Ιωάννης Κουλιανόπουλος, λαβών το όνομα Ιωαννίκιος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις τον Μητροπολ.Ναόν Αθηνών υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστοδούλου.

2005 Ιανουαρίου 15, Σάββατον. Εκάρη ο Ιωάννης Αρβανίτης, λαβών το όνομα Επιφάνιος. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις Μητροπολ.Ναόν Αθηνών υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστοδούλου.

2004 Νοεμβρίου 28, Κυριακή. Εκάρη ο Αλέξανδρος Σουπουρτζής, λαβών το όνομα Αθηναγόρας. Χειροτονία εις διάκονον την επομένην εις Ι.Ναόν Αγ.Ανδρέου Άνω Πατησίων υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Χριστοδούλου.Στον Ι.Ν.Αγ.Νικολάου Καλλιθέας λειτουργών ο Μακαριώτατος στις 26.3.06, Κυριακήν της Σταυροπροσκυνήσεως, προεχείρισε τον μοναχόν της Μονής π. Δωρόθεον Κιούσην εις διάκονον. Ετόνισε δε ο Μακαριώτατος:
<<Οποιος θέλει να είναι σύμφωνος με το θέλημα του Θεού, θα περάσει από το δρόμο που είναι σπαρμένος όχι με ροδοπέταλα, αλλά με τριβόλους και αγκάθια. Δεν είναι εύκολη η Χριστιανική ζωή, ο δρόμος της πειθαρχίας και της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Εάν δε για τους Χριστιανούς ισχύει ότι πρέπει να απαρνηθούν τον εαυτό τους και να άρουν το Σταυρό τους, πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τους Κληρικούς. Οφείλουμε να άρουμε τον ονειδισμό του Χριστού, που προέρχεται από το πνεύμα του κόσμου που δε θέλει να βλέπει τους Χριστιανούς να προοδεύουν και να δίνουν το ξεχωριστό ουράνιο χρώμα στην κοινωνική ζωή. Μέσα στην Εκκλησία δικαιούσαι να βρεις τη θαλπωρή και την αγάπη, σν αυτή της οικογένειάς σου, την πνευματική υποστήριξη, την αδελφική συμπαράσταση. Η δική μας υποχρέωση είναι να σε περιβάλλουμε με στοργή και αγάπη, να σε υποστηρίξουμε για να στερεωθείς, για να φθάσεις σε αίσιο τέρμα, ώστε να αισθάνεσαι ικανοποιημένος εσωτερικά ότι προσέφερες στον εαυτό σου και στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γνωρίσουν το Θεό και να επιστρέψουν σ' Αυτόν...
>>
Στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Πειραιώς, εχειροτόνησεν ο Μακαριώτατος στις 19/3/2006, Β’Κυριακή των Νηστειών, τον μοναχόν της Μονής π.Παρθένιον Αμανατίδην εις διάκονον. Τρεις από τους πολλούς και σημαντικούς ρόλους που διαδραματίζει η Εκκλησία μας στη σύγχρονη κοινωνία ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά την προσφώνησή του προς νέο Διάκονο :
«Πρώτος εξ’ αυτών των ρόλων, είναι η θρησκευτική και πνευματική καλλιέργεια του λαού μας. Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την ανάπτυξη, για τον πολιτισμό, για τη βιωσιμότητα. Αλλά ούτε πολιτισμός, ούτε βιωσιμότητα μπορούν να υπάρξουν, εάν δεν υπάρξουν άνθρωποι πνευματικοί μέσα στην κοινωνία, καλλιεργημένοι εσωτερικά.Η Εκκλησία μας είναι εκείνη που δίδει στους ανθρώπους μία νέα διάσταση στη ζωή τους. Αυτή καλλιεργεί τους ανθρώπους και διαμορφώνει προσωπικότητες.
Δεύτερος ρόλος που καλείται η Εκκλησία να διακονήσει είναι η συνοχή και η ενότητα του ελληνικού λαού. Συνοχή και ενότητα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, εάν δεν υπάρξει συνδετικός κρίκος. Και προκειμένου για την Ελλάδα και τους Έλληνες, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Εκκλησία, η θρησκεία, η Ορθοδοξία, αυτοί είναι δεσμοί που ενώνουν τους ανθρώπους. Στην εποχή μας γίνεται λόγος για πολυπολιτισμικότητες, πολυθρησκευτικότητες, πολυγλωσσικότητες και άλλα, τα οποία έρχονται και θα κληθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Εκείνο όμως στο οποίο πρέπει να στηριχθούμε είναι η θρησκευτική μας ομοιογένεια.
Ο τρίτος ρόλος της Εκκλησίας είναι η διαφύλαξη της εθνικής και πνευματικής μας ταυτότητας, γιατί ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία ο οδοστρωτήρας της πολυπολιτισμικότητας απειλεί να εξαλείψει τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορία και τις ηθικές και πνευματικές αξίες των λαών. Η Ευρώπη, της οποίας αποτελούμε μέρος, πρόδωσε τον Χριστιανισμό, γι’ αυτό και σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα ουσιαστικής επιβίωσης, διότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα ταυτότητος.Και αυτό το απέδειξε, όταν οι πολιτικοί της ηγέτες αρνήθηκαν να καταχωρήσουν στο ευρωπαϊκό σύνταγμα τον Χριστιανισμό ως μία από τις πηγές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Αυτό σημαίνει αυτοαναίρεση, εγκατάλειψη της πνευματικής ταυτότητας των ευρωπαϊκών λαών. Είναι δε ευτύχημα ότι αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης. Ιδιαίτατα ο δικός μας λαός πράγματι γνωρίζει την ταυτότητά του και εμείς οφείλουμε να την καλλιεργήσουμε για να εξασφαλίσουμε τη διάρκεια του Ελληνισμού. Θέλουμε τους Έλληνες να έχουν επίγνωση της ταυτότητάς τους και να μην ισοπεδωθούν.Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές ούτε σωβινιστές. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να προδώσουμε την ταυτότητα και τις ρίζες μας, γιατί τότε μας περιμένει η εξαφάνιση από την ιστορική κονίστρα. Προχθές, ο υπεύθυνος του μουσουλμανικού τεμένους στη Γενεύη διακήρυξε πως η αποχριστιανοποιημένη Ευρώπη είναι πλέον ώριμη για τον ισλαμισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχει χάσει την ταυτότητά της και κάποιος άλλος θα έρθει και θα την διαφεντέψει».


Εχειροτονήθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ημων εις πρεσβύτερον ο διάκονος της Μονής μας π.Γρηγόριος Λιέπουρης στις 12 Δεκεμβρίου 2005 στον Ναό του Αγ.Σπυρίδωνος Παγκρατίου.

Εχειροτονήθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ημων εις πρεσβύτερον ο διάκονος της Μονής μας π.Ιωακείμ Αϊβαλιώτης στις 20 Νοεμβρίου 2005 στον Ναό του Αγ.Γερασίμου Ιλισίων.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΤΟΥ π.ΣΥΜΕΩΝ ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ (8/11/05)

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗ.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ π. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΣΟΥΠΟΥΡΤΖΗ.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ π. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΕΠΟΥΡΗ.

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗ.