.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

Δια χειρός Κόντογλου

 


ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 12/12

 

 
ΑΓΙΑΣ μάρτυρος ΛΟΥΚΙΑΣ (13η Δεκ.)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΠΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα και γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας. Ήταν μοναχοκόρη πλουσία και αρραβωνιασμένη. Η ευσεβής μητέρα της έπασχε από αιμόρροια. Επειδή η ιατρική βοήθεια δεν ήταν αποτελεσματική, μάνα και κόρη προσέφυγαν στη Θεϊκή βοήθεια. Πήγαν τότε στη Κατάνη όπου βρισκόταν το λείψανο της αγίας Αγάθης για να το προσκυνήσουν και να ζητήσουν την ίαση. Την νύκτα που έφθασαν εκεί η αγία Λουκία προσευχήθηκε με θέρμη για τη μητέρα της και βλέπει σε όραμα την αγία Αγάθη να την βεβαιώνει για τη θεραπεία της μητέρας της, αλλά και να της προλέγει το προσωπικό μαρτυρικό θάνατό της για το Χριστό.
Όταν η μητέρα της έγινε υγιής προσκύνησαν το ιερό λείψανο της αγίας Αγάθης και επέστρεψαν στη Κατάνη.
Στη συνέχεια η αγία Λουκία έπεισε τη μητέρα της και μοίρασαν την περιουσία τους στους φτωχούς.
Κατόπιν η αγία επιδόθηκε στη διάδοση του ευαγγελίου και σε άλλες κοπέλες που βρίσκονταν στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας. Όμως καταγγέλθηκε από τον ίδιο τον αρραβωνιαστικό της στον άρχοντα Πασχάσιο όταν βασίλευε ο διώκτης Δέκιος, στον οποίο με γενναίο φρόνημα ομολόγησε τη πίστη της στο Χριστό.
Ο άρχοντας διέταξε να δώσουν την αγία σε πορνείο για να την ατιμάσουν και παρότι πολλοί στρατιώτες προσπάθησαν κανείς δεν μπόρεσε να την μετακινήσει. Έτσι φυλάχθηκε από τη θεία δύναμη καθαρή και αμόλυντη.
Κατόπιν προσπάθησαν να την κάψουν χωρίς πάλι αποτέλεσμα. Μετά από αυτές τις προσπάθειες απελπίσθηκαν και τελικά με ξίφος απέκοψαν τη τιμία κεφαλή της και έλαβε έτσι το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.
Το ιερό της λείψανο ευρίσκεται θησαυρισμένο στην Ιταλία, στη Βενετία.