.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

 

 

 


ΑΓΙΑ ΛΟΥΚΙΑ 13/12

 

 
ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ του θαυματουργού (12η Δεκ.)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΠΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μεγάλου Κωνσταντίνου και του γιού του. Γεννήθηκε στη Κύπρο το 270. Στη νεότητά του ήταν βοσκός προβάτων. Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και μετά το θάνατο της γυναίκας του έγινε επίσκοπος Τριμυθούντος με συμφωνία λαού και κλήρου. Ήταν τόσο απλός και καθαρός ώστε έκανε πάρα πολλά θαύματα και γι' αυτό ονομάσθηκε θαυματουργός.
Σε καιρό αβροχίας με τη προσευχή του κατέβασε βροχή. Και πάλι όταν έγινε πολλή προσευχήθηκε και μετριάσθηκε.
Όταν κάποιοι έμποροι σίτου μάζευαν σε αποθήκες σιτάρι για να κερδίσουν προκαλώντας την πείνα, με προσευχή του έπεσαν οι αποθήκες. Όπως λέει και το απολυτίκιό του μετέβαλε ένα φίδι σε χρυσό για να βοηθήσει κάποιο φτωχό και όταν το επέστρεψαν, αποκατέστησε το χρυσό σε φίδι.
Όταν τον πλησίασε μια πόρνη, της φανέρωσε τις αμαρτίες της και την έπεισε να μετανοήσει και να εξομολογηθεί.
Στη πρώτη οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια (325) όταν προσπαθούσαν οι θεοφόροι πατέρες να μεταπείσουν τον αιρετικό Άρειο, αυτός παρενέβη και θαυματουργικά έκανε το σημείο του Σταυρού και μετέβαλε ένα κεραμίδι στο αριστερό του χέρι στα τρία συνθετικά του στοιχεία, δηλ. χώμα νερό και φωτιά και πάλι τα αποκατέστησε σε κεραμίδι για να αποδείξει το μυστήριο της αγίας Τριάδος.
Ανέστησε τη θυγατέρα του για να φανερώσει που είχε κρυμμένη τη παρακαταθήκη μιας γυναίκας που κινδύνευε.
Θεράπευσε από αρρώστια και τον Μέγα Κωνσταντίνο.
Ανέστησε ένα νεκρό παιδί και όταν από τη ξαφνική χαρά πέθανε η μητέρα του, την ανέστησε και αυτή.
Όταν ένα λυχνάρι έσβηνε από έλλειψη λαδιού έκαμε να αναβλύσει λάδι. Θεράπευσε και την αφωνία κάποιου διάκου του. Μια γυναίκα που μοίχευσε αρνείτο τη πράξη της και όταν γέννησε είπε ότι το παιδί ήταν από τον άνδρα της ο οποίος όμως έλειπε είκοσι μήνες σε ταξίδι, την θανάτωσε.
Όπως επίσης λέγεται στο απολυτίκιό του όταν λειτουργούσε παρίσταντο Άγγελοι και συλλειτουργούσαν πράγμα που το έβλεπε και το εκκλησίασμα και όταν έλεγε <<Ειρήνη πάσι>> οι Άγγελοι μελωδικά έλεγαν <<Και τω πνεύματί σου>> και όλα τα συνήθη. Όταν στο θέρος ο ήλιος κατάφλεγε τα πάντα, η κεφαλή του φαινόταν γεμάτη από δροσιά.
Όταν κάποιοι κλέπτες πήγαν να πατήσουν τη μάνδρα του έπαθαν αορασία, αλλά αυτός στη συνέχεια τους θεράπευσε και τους έδωσε χάρισμα ένα κριάρι για το κόπο τους να αγρυπνήσουν τη νύχτα! Όταν ένας πραγματευτής πήρε πάνω από τη τιμή που πλήρωσε μια κατσίκα και κράτησε κρυφά τα χρήματα, ο άγιος του το φανέρωσε και εκείνος έπεσε στα πόδια του και του ζήτησε συγγνώμη.
Αυτά είναι μερικά από τα πολλά του θαύματα.
Κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου το 350 και το λείψανό του πήγε στη Κωνσταντινούπολη, στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Μετά την άλωση της Πόλης ο ιερέας του ναού αυτού Γεώργιος Καλοχαιρέτος, μαζί με άλλα ιερά λείψανα, μετέφερε το λείψανο του Αγίου στη Πάργα της Ηπείρου και από εκεί στη Κέρκυρα κατά το 1456 όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και θαυματουργεί σε ομώνυμο ιερό Ναό. Μάλιστα στις 11 Αυγούστου γιορτάζεται κάθε χρόνο η εκδίωξη των Αγαρηνών από τον Άγιο το 1716 που απειλούσαν με ολοκληρωτική καταστροφή τη Κέρκυρα.