.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

 

 

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

 
ΑΓΙΑΣ μεγαλομάρτυρος ΒΑΡΒΑΡΑΣ (4η Δεκ.)
ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΑΠΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Μαξιμιανού (290). Ήταν κόρη ενός πλουσίου ειδωλολάτρη από την Ηλιούπολη που ονομαζόταν Διόσκορος.
Αυτός την φύλαγε σε ένα ψηλό πύργο επειδή ήταν πολύ όμορφη. Εκείνη όμως διδάχθηκε από το Θεό την ευσέβεια μέσω μιας ευσεβούς χριστιανής γυναίκας και ζούσε με ευσέβεια μέσα σε ειδωλολατρικό περιβάλλον.
Ο πατέρας της έμαθε τα σχετικά και την έκλεισε πιο περιορισμένα σε ένα λουτρό με δύο παράθυρα. Τότε η αγία ζήτησε και έφτιαξαν και τρίτο παράθυρο και όταν εκείνος ρώτησε την αιτία έλαβε την απάντηση τα έκανε στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος.
Εκείνος τότε θύμωσε και όρμησε να τη σφάξει με το σπαθί του, αλλά η αγία έτρεξε και έφυγε. Κατόπιν ο πατέρας της έψαχνε παντού να την βρεί σε σπηλιές και δάση, αλλά τελικά την βρήκε από κάποιο καταδότη. Την άρπαξε τότε άσπλαχνα από τα μαλλιά της και την παρέδωσε στον άρχοντα της χώρας Μαρκιανό ως χριστιανή. Εκείνη με θάρρος ομολόγησε τη πίστη της στο Χριστό και έβρισε τα είδωλα.
Αυτός αφού προσπάθησε με δελεαστικές προτάσεις να την μεταπείσει και βλέποντας την σταθερή πίστη της, διέταξε και την έδειραν, την μαστίγωσαν της έκαψαν τα πλευρά και τέλος την φυλάκισαν. Εκεί μέσα ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της και απέκτισε περισσότερο θάρρος η αγία.
Τότε ο άρχοντας διέταξε να την γυμνώσουν και να την διαπομπεύσουν έτσι στη πόλη. Αλλά ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν.
Βλέποντας τα συνεχή θαύματα ο ηγεμόνας και για να μη προσέρχονται και άλλοι στη χριστιανική πίστη, διέταξε να την αποκεφαλίσουν και τελικά ο ίδιος ο πατέρας της με ξίφος της απέκοψε το κεφάλι. Όμως και αυτού το τέλος ήταν βίαιο, αφού κτυπήθηκε από κεραυνό.