.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΑ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΟΙΜΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΑ

14/7-27/7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΥ

1η Ιουλ. Άγιοι Ανάργυροι ΚΟΣΜΑΣ & ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Ήταν αδέλφια και κατάγονταν από τη Ρώμη. Σπούδασαν και οι δύο την ιατρική και την εξάσκησαν όχι σαν επικερδές επάγγελμα, αλλά ως προσφορά στον συνάνθρωπο. Δεν δέχονταν χρήματα ιδιαίτερα από φτωχούς και είχαν ειδική χάρη με θαυματουργική δύναμη από το Θεό. Αυτό κίνησε το φθόνο συναδέλφων τους γιατρών οι οποίοι τους δολοφόνησαν όταν μάζευαν θεραπευτικά βότανα, αφού τους έσπρωξαν με ορμή σε γκρεμό.

5η Ιουλίου. ΟΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ο εν Άθω.
Πνευματικός αστέρας, ισάξιος των μεγάλων ασκητών των παλαιών χρόνων. Είναι ο ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας της πρώτης Μονής του Αγίου Όρους (962 μ.Χ.) με τη πλούσια επιχορήγηση του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, που τον γνώριζε από το παλάτι πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Η Ιερά Μονή σώζεται μέχρι σήμερα και το άγιο λείψανό του βρίσκεται μέσα στο καθολικό και τακτικά μυροβλίζει ο τάφος του, αφού δεν επιτρέπει με θαυμαστά σημεία την ανακομιδή των λειψάνων του. Όταν συνάντησε την Παναγία για να βρεί πόρους για τη Μονή, δυσπίστησε και έλαβε σημείο από Εκείνη να βγεί αγίασμα από βράχο, που τρέχει μέχρι σήμερα, εκεί έκτισε και εκκλησάκι στη χάρη Της.

7η Ιουλίου. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ η μεγαλομάρτυς.
Ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας που επειδή ήταν άτεκνοι ζήτησαν με πίστη από το Θεό ένα παιδί, που το έλαβαν και επειδή γεννήθηκε Κυριακή της έδωσαν αυτό το όνομα. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού οι γονείς της συνελήφθησαν για τη πίστη τους και αφού βασανίστηκαν, αποκεφαλίσθηκαν από το δούκα Ιούστο. Η Αγία Κυριακή κατόπιν πιέσθηκε πολλή να κοιτάξει την ομορφιά και τα νειάτα της από τον Καίσαρα Μαξιμιανό και τον άρχοντα της Βιθυνίας, Ιλαριανό, αλλά παρά τα σκληρά βασανιστήρια παρέμεινε πιστή στο Χριστό και προσευχόμενη την αποκεφάλισαν.

9η Ιουλίου. ΑΓΙΟΥ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ Ιερομάρτυρα. Καταγόταν από την Αντιόχεια και έζησε στα αποστολικά χρόνια. Μετά το θάνατο των ευσεβών και πλουσίων γονέων του, απελευθέρωσε τους δούλους του, μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και ακολούθησε τους αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Στη Κιλικία συνάντησε τον απόστολο Παύλο, ο οποίος τον έκανε επίσκοπο Ταυρομενίου (σημερινή Ταορμίνα) της Σικελίας.
Προσήλκυσε πλήθος λαού, ακόμα και τον ηγεμόνα του τόπου Βονιφάτιο και έκτισε ναό.
Όμως Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες φθόνησαν το τεράστιο έργο του και τον σκότωσαν.

11η Ιουλ. ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ Μεγαλομάρτυρος.
Καταγόταν από την Καρχηδόνα και επειδή ήταν πανέμορφη πολλοί ειδωλολάτρες την ζήλευαν. Εκείνη όμως αφιέρωσε τη ζωή της στους ασθενείς και στα ορφανά, αλλά επί Διοκλητιανού το 281 συνελήφθη ως χριστιανή και αναδείχθηκε πολύ ισχυρότερη των βασανιστών της, που τελικά την έριξαν τροφή στα θηρία. Γιορτάζεται 3 φορές το χρόνο και σήμερα γίνεται ανάμνηση του θαύματος που έγινε κατά την Δ΄ Οικουμενική σύνοδο το 451.
Τότε επί Μαρκιανού και Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι, ένας των Ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών και τέθηκαν στη λάρνακα της αγίας. Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν τόμος των αιρετικών στά πόδια της, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της.