.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ
ΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΥ

14η Ιουλ. Άγιος ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ο Αγιορείτης.
Γεννήθηκε στη Νάξο το 1749 όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Κατόπιν έλαβε ανώτερη παιδεία στη Σμύρνη από περίφημους διδασκάλους.
Το 1775 πήγε στη Μονή του Αγίου Διονυσίου στο Άγιον Όρος και από Νικόλαος εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Κατόπιν αποσύρθηκε σε ένα κελί όπου ζούσε με μεγάλη άσκηση και επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων.
Μας άφησε τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως τον <<Συναξαριστή>>, το <<Εορτοδρόμιο>>, τον <<Αόρατο Πόλεμο>> και άλλα πολλά. Κοιμήθηκε 14 Ιουλίου το 1809, σε ηλικία 60 ετών.

17η Ιουλίου. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισιδίας το 270 μ.Χ. επί Κλαυδίου και σε λίγο πέθανε η μητέρα της. Ο πατέρας της ήταν ιερέας των ειδώλων και την ανέθεσε σε μια γυναίκα που χωρίς να το ξέρει ήταν χριστιανή, η οποία και την μύησε στο Χριστιανισμό. Μόλις το έμαθε ο πατέρας της, την διέγραψε από παιδί του.
Ήταν πανέμοφη και ο έπαρχος Ολύμβριος αφού δεν μπόρεσε να την αλλαξοπιστήσει, την βασάνισε σκληρά ξεσχίζοντας το σώμα της, καίγοντάς την με λαμπάδες και τελικά επειδή πολλοί παρευρισκόμενοι τη θαύμαζαν για το θάρρος της και πίστευαν στο Χριστό, την αποκεφάλισε.

20η Ιουλίου. ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ του Θεσβίτη.
Καταγόταν από τη Θέσβη και έδρασε πριν 816 χρόνια πρό Χριστού στα χρόνια του βασιλιά Αχαάβ. Ήταν πολύ δραστήριος με φλογερή ψυχή και τολμηρή καρδιά. Επειδή έλεγχε το κακό παντού καταδιώχθηκε από τον βασιλιά και αναγκάσθηκε να ζεί σε σπήλαιο για να σωθεί, όπου ετρέφετο από ένα κοράκι. Έκανε φοβερά θαύματα, όπως όταν έλεγξε κάποιους ειδωλολάτρες και για να δείξει ποιός Θεός είναι αληθινός, κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό σε πολυβρεγμένα ξύλα. Επίσης ο προφήτης Ηλίας εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ο ουρανός για τρισήμισυ χρόνια. Ανέστησε το νεκρό γιό της Σεραφθίας χήρας. Στο όρος Χωρήθ είδε το Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι ένας από τους δύο ανθρώπους που δεν γνώρισαν θάνατο και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό.
Με τη μηλωτή που άφησε στο προφήτη Ελισσαίο, έγιναν πολλά θαύματα.
Τέλος, ο προφήτης Ηλίας στάθηκε δίπλα με το Χριστό στη Μεταμόρφωση και είναι αυτός που θα αποκαλύψει τον Αντίχριστο όταν εμφανισθεί.

25η Ιουλίου. ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ.
Η αγία Άννα, μητέρα της Θεοτόκου, καταγόταν από τη φυλή του Λευϊ. Ο πατέρας της Ματθάν ήταν ιερέας. Η αγία Άννα λοιπόν αξιώθηκε να έχει κόρη τη μητέρα του Σωτήρα του κόσμου, την οποία αφού απογαλάκτισε την αφιέρωσε στο Θεό. Πέρασε όλη τη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες στους φτωχούς και παρέδωσε ειρηνικά τη δικαία ψυχή της στο Θεό.

26η Ιουλίου. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ οσιομάρτυρος. Γεννήθηκε στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Αντωνίνου (138-160μ.Χ.). Οι γονείς της Αγάθων και Πολιτεία, παρεκάλεσαν θερμά το Θεό να αποκτήσουν ένα παιδί και εισακούσθηκαν. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι ονομάσθηκε. Ανετράφη χριστιανικά και μετά το θάνατο των ευσεβών γονέων της, μοίρασε τη περιουσία της στους φτωχούς και κήρυττε το Ευαγγέλιο. Η δράση της όμως προκάλεσε τον ειδωλολάτρη Καίσαρα Αντωνίνο, που την συνέλαβε και προσπάθησε κατ' αρχάς με πολλές υποσχέσεις να την αλλαξοπιστήσει. Αφού δεν κατάφερε τίποτα, άρχισε να την απειλεί με πολλά βασανιστήρια. Την έβαλαν σε καμίνι με καυτό λάδι και πίσσα. Ομως η αγία έμεινε άθικτη και ο Αντωνίνος δοκίμασε να ραντίσει το πρόσωπό του για δοκιμή, αλλά τυφλώθηκε. Η Αγία προσευχήθηκε και τον θεράπευσε. Γι' αυτό θεωρείται προστάτης των τυφλών. Όμως αργότερα που ανέβηκε στην εξουσία ο Μάρκος Αυρήλιος, αφού την βασάνισε, τελικά την αποκεφάλισε. Τμήμα της αγίας κάρας της υπάρχει στη Μονή μας και κάθε Παρασκευή μαζί με την παράκληση, τίθεται σε προσκύνηση.

27η Ιουλ. Αγιος & ιαματικός ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ.
Καταγόταν από τη Νικομήδεια και γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς τον Ευστόργιο και την Ευβούλη που την στερήθηκε γρήγορα. Διδάχθηκε όμως βαθύτερα τη πίστη από τον ιερέα Ερμόλαο. Τέλειωσε ιατρικές σπουδές κοντά στο φημισμένο γιατρό Ευφρόσυνο. Βοηθούσε ιδιαίτερα τους φτωχούς ασθενείς τους οποίους στήριζε οικονομικά και τους οδηγούσε στη πίστη. Από τα πολλά θαύματα ονομάσθηκε από Παντολέον σε Παντελεήμονα. Δύο μεγάλα θαύματα η ανάσταση ενός νεκρού και η θεραπεία ενός τυφλού, έκαναν πολύ γνωστό τον άγιο. Αυτό ενόχλησε τους άρχοντες και τον συνέλαβε ο Διοκλητιανός. Αφού υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια, στο τέλος τον αποκεφάλισαν.