ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΜΑΣ π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΓΙΑΝΝΙΔΗ

 

.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

ΣΕΛΙΔΑ
1, 2,

Μακαριώτατε Άγιε Πατέρα και Δέσποτα,


Μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά που διακατέχει την ελαχιστότητά μου, την ευλογημένη αυτή στιγμή κατά την οποία το κάλεσμα του Αγίου Θεού στον αμπελώνα Του, λαμβάνει σάρκα και οστά από τα ευλογημένα χέρια Σας τα οποία σε λίγα λεπτά, μέσα εις το άγιο θυσιαστήριο θα μου μεταβιβάσουν τη μαρτυρία και την πίστη των Αποστόλων και θα με συνδέσουν ως νέο διάκονο με την αποστολική παράδοσή μας.
Μεγαλώνοντας μέσα σε ένα εκκλησιαστικά ταπεινό οικογενειακό περιβάλλον, από πολύ μικρός γαλουχήθηκα με τις αρχές και τα βιώματα της εκκλησιαστικής μας ζωής και παράδοσης, προσευχόμενος πάντα κάτω από το εικονοστάσι της μητέρας μου και πολύ περισσότερο όταν οι δύσκολες στιγμές χτυπούσαν τις πόρτες του σπιτιού μας. Πάντοτε δε Μακαριώτατε, μου έκανε εντύπωση η βαθιά πίστη αλλά και η υπομονή που έδειχναν οι δικοί μου στον θεό, κάτι το οποίο από πολύ μικρός κράτησα, ακολούθησα και θα ακολουθώ μέχρι και της τελευταίας μου αναπνοής.
Ως έφηβος η σύνδεσή μου με την εκκλησία έγινε ακόμα πιο δυνατή, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα την βαθύτατη αγάπη μου προς την ιερωσύνη του Χριστού, γεγονός που με έκανε να ενθουσιάζομαι αλλά και να αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ευτυχής, που το κάλεσμα του αγίου Θεού όχι μόνο είχε χτυπήσει την πόρτα της καρδιάς μου, αλλά και είχε ριζώσει βαθιά μέσα στην ψυχή μου.
Η απουσία όμως του κατάλληλου ερεθίσματος ήταν η αιτία να καθυστερήσω την προαγωγή της επιθυμίας μου αυτής, κάτι το οποίο όμως ποτέ δεν απετέλεσε και αίτιο διακοπής ή και εγκατάλειψης του πνευματικού μου αγώνα, καθώς για εμένα και μόνο η συμμετοχή μου στην εκκλησιαστική ζωή με την προσευχή μου εις τον Θεόν αποτελούσε πηγή χαράς και ειρήνης για αγώνα και πνευματική ωριμότητα.
Η παρουσία Σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν το ένα και μοναδικό ερέθισμα το οποίο και αναζωπύρωσε την επιθυμία μου για την ένταξή μου στον ιερό κλήρο.Η δυναμική παρουσία Σας, η αγάπη και το πατρικό Σας ενδιαφέρον για την ελληνική εκκλησία και την ορθόδοξη παράδοσή μας, η ακατάπαυστη και ακούραστη φροντίδα που δείχνετε για όλα τα θέματα που διέπουν το σύγχρονο και καταπονημένο από την παγκοσμιοποίηση πιστό λαό και ιδιαίτερα η πνευματική Σας κινητοποίηση για την πνευματική αναζωπύρωση των νέων ανθρώπων αποτελούν τον λύχνο του πνευματικού φωτός που διδάσκει, και με τον πλέον φιλόστοργο και πατρικό τρόπο αγκαλιάζει και καταρτίζει το λαό του Κυρίου.
Βλέπω στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε Δέσποτα, τον πνευματικό καθοδηγητή και το στήριγμά μου, βλέπω τον πατέρα που θα με αγκαλιάσει, θα με προστατέψει και θα με στηρίξει. Βλέπω τον απλό άνθρωπο που ως πνευματικός ποιμήν θα προσεύχεται δια την επιτυχία του μεγάλου τούτου έργου, που σε λίγα λεπτά θα με καλέσει το Άγιο Πνεύμα μέσω των ευλογημένων χειρών Σας να επιτελέσω. Βλέπω στο πρόσωπό Σας Μακαριώτατε, τον ακούραστο πνευματικό καθοδηγητή να κουβαλά έναν Μεγάλο και Επίπονο Σταυρό, τον οποίον είμαι εδώ έτοιμος να μοιραστώ μαζί Σας και να Σας ξεκουράσω όταν αυτό μου ζητηθεί. Είστε ο πατέρας μας και ως παιδιά Σας είμαστε εδώ για να Σας στηρίζουμε και να Σας ξεκουράζουμε.
Ο Κύριος άκουσε την εγκάρδια προσευχή μου και με έστειλε δίπλα Σας. Ο Κύριος ακούει τις εγκάρδιες προσευχές και στέλνει αμέσως, όπως έκανε και στις προσευχές του Μωϋσέως, Ααρών, Σαμουήλ και των Αποστόλων. Τούτο είναι η φανέρωση των δεσμών της αγάπης του Θεού με τον άνθρωπο, κάτι το οποίο ενισχύεται αλλά και πραγματώνεται με τους γλυκούς δεσμούς της Αγάπης του Θεού, και της εγκάρδιας ευλάβειας του ανθρώπου μέσω της γλυκύτητας της προσευχής.
Η δύναμη της προσευχής είναι πολύ μεγάλη Μακαριώτατε, αρκεί αυτό να γίνει με βαθιά πίστη και αγάπη προς τον Δημιουργό μας.Όλες αυτές τις ημέρες προσευχόμουν για τη σημερινή ημέρα. Μια προσευχή που έλαβε χώρα σε μια από τις πιο παλαιές, ιστορικές και πλούσιες σε πνευματικό αγώνα και εκκλησιαστική παράδοση Μονές. Και αναφέρομαι Μακαριώτατε Δέσποτα στην Ιερά Μονή Πετράκη, της οποίας το πνευματικό κάλλος αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί πνευματική τροφή για τον πιστό λαό μας.Εκεί Μακαριώτατε Δέσποτα, αισθάνθηκα το μεγαλείο του Μοναχισμού, βιώνοντας ως Δόκιμος Μοναχός τον πνευματικό αγώνα και την αξιόλογη προσπάθεια την οποίαν και καταβάλλουν οι πατέρες της Ιεράς Μονής, για την ενίσχυση του εκκλησιαστικού φρονήματος, την διατήρηση της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και της προώθηση του εκκλησιαστικού μας ήθους. Η αγάπη προς το πρόσωπο του Σεπτού Ποιμενάρχου μας είναι έμπρακτη, καθώς όλοι οι πατέρες εύχονται και προσεύχονται με πνεύμα ζέον για τον πνευματικό καθοδηγητή και Πατέρα τους, παρακαλώντας τον Κύριό μας στις προσευχές τους δια πρεσβειών των Ασωμάτων Αρχαγγέλλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, να Σας έχει δυνατό, ακμαίο και ανυποχώρητο στην εφαρμογή του καλού, ώστε να προχωρήσετε στην πραγματοποίηση του δύσκολου έργου Σας για αναβάθμιση, ενίσχυση και ανάταση της εκκλησίας και του έθνους μας.