.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 

 

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ
Ο Μέγας Βασίλειος διακρίθηκε και παραμένει παγκόσμιο φαινόμενο εναρέτου φιλανθρώπου. Έκτισε την περίφημη ''Βασιλειάδα'' ένα απαράμμιλο συγκρότημα με ευαγή ιδρύματα, όπως φτωχοκομείο, νοσοκομείο, γηροκομείο ακόμα και ξενώνας για να διαμένουν δωρεάν (!) όσοι ήταν περαστικοί από την Καισάρεια κάθε ηλικίας, γένους και φυλής! Ούτε σήμερα υπάρχει πουθενά τέτοιο ίδρυμα. Πρότυπο φιλανθρώπου.
Γεννήθηκε το 329 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου, σύμφωνα με τα γραφόμενα του φίλου του Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου. Ο πατέρας του λεγόταν και αυτός Βασίλειος και η μητέρα του Εμμέλεια καταγόταν από τη Καππαδοκία και έθεσαν τις βάσεις του με την χριστιανική ανατροφή.
Έχοντας τα χαρίσματα της ευστροφίας και της μνήμης, κατακτά όλες τις επιστήμες της εποχής του. Σπούδασε στη Καισάρεια στη Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα μαζί με τον άγιο Γρηγόριο και με συμφοιτητή τον κατόπιν αυτοκράτορα Ιουλιανό. Στην Αθήνα σπούδασε φιλοσοφία, γραμματική, αστρονομία, ιατρική και ρητορική την οποία δίδασκε κατόπιν στη Καισάρεια.
Ήταν εκ φύσεως σοβαρός και επιβλητικός. Ο Άγιος Γρηγόριος αναφέρει ότι όταν αποβιβάσθηκε στο Πειραιά σαν πρωτοετής φοιτητής, συνηθίζετο οι παλαιότεροι να πειράζουν τα "πρωτάκια", αλλά τον μόνο που δεν τόλμησε κανείς να εγγίξει ήταν τον Βασίλειο.
Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει τη μοναχική ζωή και επισκέφθηκε τα κέντρα του μοναχισμού στην Αίγυπτο, Παλαιστίνη, Συρία και Μεσοποταμία. Όταν επέστρεψε, αποσύρθηκε σε μια Μονή του Πόντου και ασκήθηκε ως μοναχός με κάθε αυστηρότητα για πέντε χρόνια. Κατόπιν ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος τον χειροτόνησε ιερέα και εργάσθηκε με τόσο ζήλο που όταν αργότερα κοιμήθηκε ο Ευσέβιος τον ανέβασαν στο θρόνο του.
Ως αρχιερέας διακρίθηκε ιδιαίτερα με ομιλίες συγγράμματα και αγώνες κατά του Αρειανισμού. Αναδείχθηκε αδαμάντινος μέχρι σημείου να τον επισκεφθεί ο ίδιος ο αυτοκράτορας για να τον εκδικηθεί. Όμως όταν είδε το έργο του και την αποφασιστικότητά του για την ίδια τη ζωή του, θαύμασε τον άνδρα και τελικά επιδότησε και το φιλανθρωπικό έργο του.
Επίσης ο αυτοκράτορας Ιουλιανός επιβουλεύθηκε το έργο του και για να τον ειρωνευθεί του έστειλε χόρτα σα δώρο. Βέβαια ο ευφυής Βασίλειος του ανταπέδωσε το δώρο με ένα άρτο, λέγοντάς του ότι ο καθένας προσφέρει στον άλλο δώρο από αυτό που τρώει ο ίδιος. Αυτό ερέθισε τον Ιουλιανό και του υποσχέθηκε ότι θα κατέστρεφε τη Καισάρεια, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.
Ο άγιος αγωνίσθηκε κατά της ηθικής σήψεως και με τη τεράστια εμπειρία του από τα μοναστικά κέντρα και από τη προσωπική άσκησή του, επέφερε σοφές μεταρρυθμίσεις στο μαναχισμό.
Εκτός των άλλων έργων του έγραψε και Θεία Λειτουργία που σήμερα τελείται δέκα φορές το χρόνο.
Όμως η υγεία του κλονίσθηκε και σε ηλικία περίπου πενήντα χρονών το 378 μετέβη στο Κύριο που τόσο πιστά υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή, αφήνοντας κληρονομιά τεράστιο πνευματικό έργο.
Επίσης συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου, των τριών Ιεραρχών.